Mijn kindje heeft hulp nodig bij het slapen. Een veel gehoord slaapprobleem, althans: zolang jij en je kindje dit niet als vervelend ervaren, is er natuurlijk niets aan de hand. Hulp bij het slapen kan het wiegen in de armen zijn, voeding nodig voor het slaapje of een speentje. Dit worden ook wel de associaties genoemd. Slaapassociaties zijn de dingen die nodig zijn om in slaap te vallen: je lichaam en hoofd reageren op datgeen wat je doet denken aan slaap. Het belletje dat gaat rinkelen om te kunnen gaan slapen.

Je heb afhankelijke- en onafhankelijke slaapassociaties. Afhankelijke slaapassociaties, het woord zegt het al: er is iets nodig van buitenaf wat je kindje niet zelf in de hand kan hebben om in slaap te kunnen vallen. Dat kan jij als ouder zijn voor het wiegen of de voeding die je je kindje moet geven om hem slaperig te krijgen. Dit betekent ook dat het iedere keer nodig is, voor ieder slaapje en na iedere slaapcyclus. Het gevolg van een afhankelijke slaapassociatie is het frequent wakker worden tijdens het slaapje. Je kind checkt namelijk tussendoor of jij nog wel in de buurt bent, want je bent nodig om terug in slaap te komen.

De onafhankelijke slaapassociatie is alles wat je kindje nodig heeft om in slaap te komen, waar jij als ouder niet voor nodig bent. Denk hierbij aan het speentje, een knuffel of muziekje. Deze associaties hebben te maken met een gewoonte, bijvoorbeeld het bedtijdritueel.

Het zelf kunnen slapen zorgt voor een betere slaapkwaliteit en inslapen zal beter gaan.